Header HQE

UNIT NEUROLOGI

 

Pengenalan

Unit Neurologi adalah di bawah Jabatan Perubatan. Unit ini terdiri daripada Unit Neurofisiologi dan Klinik Neurologi .Klinik Neurologi terletak di bilik 19 & 20, Klinik Perubatan Aras 2 manakala Neurofisiologi adalah terletak di tingkat 4 blok menara berkembar. Perkhidmatan Neurofisiologi telah pun bermula sejak tahun 1993 dengan sebuah mesin EEG analog dan pada masa itu ia dikenali sebagai makmal EEG.


Skop Perkhidmatan Klinik Neurologi

1. Klinik Neurologi secara rasmi beroperasi pada setiap hari Isnin (kes baru) dan Selasa hingga Rabu (Kes lawatan tetap).
2. Selain daripada menjalankan klinik neurologi, perkhidmatan suntikan toksin botulinum juga disediakan kepada pesakit yang telah dikenal pasti dan berada di dalam senarai perkhidmatan. 

 

Skop Perkhidmatan Neurofisiologi

Perkhidmatan prosedur Neurodiagnostic adalah: -
1. Electroencephalography (EEG) - Rutin EEG & Portable EEG
2. Nerves Conduction Study (NCS)
3. Electromyography (EMG)
4. Visual Evoked Potential (VEP)
5. Brain – Stem Auditory Evoked Potential (BAEP)
6. Somato –Sensory Evoked Potential  (SSEP) - anggota atas dan bawah\


Maklumat yang berguna untuk pesakit sebelum pergi untuk Prosedur Neurodiagnostics: -

1. Electroencephalography (EEG)

Electroencephalography (EEG) adalah ujian yang merekod aktiviti elektrikal di dalam otak anda menggunakan kepingan besi kecil dan rata, (elektrod) yang diletakkan di atas kulit kepala anda. Sel-sel otak anda berkomunikasi melalui impuls elektrik dan aktif sepanjang masa, walaupun ketika anda tidur.

Persediaan untuk EEG

1. Basuh rambut anda malam sebelum hari ujian, jangan menggunakan perapi, krim rambut, semburan atau gel. Produk rambut tersebut boleh menyukarkan untuk elektrod diletakkan di atas kulit kepala dan ini juga akan meninggikan impedance/ rintangan kulit kepala yang menghalang pengaliran impulse elektrik dari otak melalui elektrod ke mesin.
2. Elakkan apa-apa bahan minuman yang mengandungi  kafein pada dan sebelum hari ujian, kerana kafein boleh menjejaskan keputusan ujian.
3. Ambil ubat-ubatan anda seperti biasa  kecuali diberitahu oleh Doktor sebaliknya.
4. Jika anda sepatutnya tidur semasa ujian EEG , doktor anda mungkin meminta anda untuk tidur kurang atau mengelakkan tidur sama sekali malam sebelum EEG.
5. Tempoh prosedur amnya adalah kira-kira 1.5 -2jam dan kadangkala ia mungkin mengambil masa lebih panjang bergantung kepada keadaan semasa

 

2. Nerves Conduction Study (NCS)

Satu kajian pengaliran saraf (NCS) adalah ujian diagnostik perubatan yang biasa digunakan untuk menilai fungsi, terutama keupayaan pengaliran elektrik, motor dan saraf deria di dalam badan manusia.


Penyediaan: -
1.  Mandi atau mandi sejurus sebelum peperiksaan anda dalam usaha untuk menghapuskan minyak dari kulit anda. Jangan sapu losyen atau krim sebelum peperiksaan.
2. Pakai pakaian yang  longgar.
3. Dapatkan nasihat pakar atau memberitahu doktor anda atau Neurofisiologi Teknologis jika anda mempunyai perentak jantung atau mana-mana peranti perubatan elektrik lain
4. Tempoh prosedur amnya adalah kira-kira 45 minit- 1.5 jam dan kadangkala ia mungkin mengambil masa lebih panjang bergantung kepada keadaan semasa.

 

3. Electromyography (EMG)

Electromyography (EMG) adalah satu prosedur diagnostik untuk menilai kesihatan otot dan sel-sel saraf yang mengawal mereka (neuron motor). Jarum EMG akan dicucuk masuk ke otot dan seterusnya aktiviti isyarat elektrik daripada otot akan direkod dan dianalisa. Keputusan EMG boleh memberikan penjelasan terutamanya disfungsi otot dan juga untuk membezakan samada patologi tersebut disebabkan oleh otot ataupun saraf.
Saiz Jarum yang bersesuaian yang akan digunakan semasa prosedur. Pakar Neurologi akan memberikan sedikit penerangan mengenai EMG dan anda akan dibaringkan dalam keadaan yang selesa.


Persediaan :-
Beritahu kepada pakar neurologi dan kakitangan Neurofisiologi Teknologis jika anda:
1. Ada mengambil ubat penipisan darah contohnya. Wafarin
2. Mempunyai hemofilia , gangguan pembekuan darah yang menyebabkan keadaan pendarahan yang berpanjangan
3. Pakai pakaian yang longgar.
4. Tempoh prosedur amnya adalah kira-kira 45 minit- 1.5 jam dan kadangkala ia mungkin mengambil masa lebih panjang bergantung kepada keadaan semasa.

 

4. VISUAL EVOKED POTENTIAL (VEP)

- Ujian ini boleh mendiagnosakan masalah pada saraf optik yang menjejaskan penglihatan. Elektrod diletakkan pada kulit kepala anda dan isyarat elektrik dari saraf penglihatan  direkodkan semasa anda menonton rangsangan berbentuk corak petak dam hitam dan putih yang saling berganti selama beberapa minit pada skrin.
- Ujian prosedur ini adalah selamat dan tiada memberikan kesan sampingan. Ia hanya  boleh menyebabkan sedikit ketidakselesaan. Elektrod yang diletak pada kulit kepala tidak memberikan  sebarang sensasi.
- Semasa prosedur, anda akan diminta untuk berehat di kerusi malas atau berbaring di atas katil.
- Anda akan duduk menghadap pada skrin dalam jarak 70cm-100cm.
- Elektrod akan diletakkan pada kulit kepala anda di kawasan otak yang bertanggungjawab untuk mentafsir rangsangan visual.
- Anda akan diminta untuk memberi tumpuan pandangan anda pada tengah skrin.
- Sebelah mata anda akan ditutup dan mata yang sebelah lagi memberi tumpuan pada skrin. Tempoh prosedur amnya adalah kira-kira 45min-1 jam dan kadangkala ia mungkin melebihi jangka masa tersebut.

Persediaan sebelum prosedur :-
- Basuh rambut anda malam sebelum ujian, jangan menggunakan perapi atau menggunakan sebarang semburan rambut atau produk rambut yang lain.

 

5. SOMATOSENSORY EVOKED POTENTIAL(SSEP)

Prosedur ini adalah untuk mengukur aktiviti elektrik di dalam otak sebagai tindak balas kepada rangsangan elektrik pada saraf. Isyarat  ini bergerak sepanjang saraf dan melalui saraf tunjang ke kawasan tertentu otak dan dikesan oleh elektrod dan dipaparkan untuk doktor mentafsir
• Elektrod akan diletakkan pada kulit kepala dan pada satu atau lebih lokasi pada badan anda, seperti pergelangan tangan, belakang lutut, atau belakang di aras yang lebih rendah.
• Rangsangan elektrik yang  tidak menyakitkan akan dihantar melalui elektrod yang diletakkan pada badan.
• Bagi setiap ujian, aktiviti isyarat elektrik yang dikesan oleh elektrod pada kulit kepala akan direkod, dan graf gelombang dihasilkan dan membolehkan doktor pakar mentafsir keputusan dan seterusnya membuat laporan hasil daripada ujian tersebut
• Semasa prosedur, anda akan diminta untuk berehat di kerusi malas atau berbaring di atas katil.
• Tempoh prosedur amnya adalah kira-kira 1-1.5 jam dan kadangkala ia mungkin mengambil masa lebih bergantung kepada keadaan semasa.

Persediaan:
• Pakai pakaian longgar
• Basuh rambut anda malam sebelum ujian, jangan menggunakan perapi atau menggunakan  sebarang semburan rambut atau produk rambut yang lain

 


6  .BRAIN-STEM AUDITORY EVOKED POTENTIAL (BAEP)

Kajian ini adalah untuk mengukur isyarat aktiviti elektrik di dalam otak khususnya di kawasan pendengaran sebagai tindak balas kepada rangsangan bunyi pada saraf pendengaran.
• Anda akan duduk di dalam bilik kalis bunyi dan memakai set fon telinga.
• Elektrod akan diletakkan di atas kepala anda pada kawasan otak yang mentafsir pendengaran
• Satu bunyi klik atau rangsangan auditori akan dihantar melalui set fon telinga telinga yang sedang diuji dan pada masa yang sama "Masking" bunyi akan dihantar pada telinga yang lain untuk melindungi dari rangsangan.
• Tempoh prosedur amnya adalah kira-kira 1-1.5 jam dan kadangkala ia mungkin mengambil masa lebih bergantung kepada keadaan semasa.

Persediaan:
• Pakai pakaian longgar
• Basuh rambut anda malam sebelum ujian, jangan menggunakan perapi atau menggunakan  sebarang semburan rambut atau produk rambut yang lain

Background Image

Header Color

:

Content Color

: